De drie masten van de Shabab Oman II, waarvan de hoogste 52 meter hoog is, dragen zestien vierkante zeilen en tien driehoekige zeilen in de boeg (het voorste deel van het schip) en tussen de drie masten. Het spankerzeil bevindt zich in het achterdek (het achterste gedeelte van het schip). In totaal zijn er 34 zeilen, die een totale oppervlakte van 2.630 vierkante meter beslaan en waarmee het schip een vaarsnelheid tot 18 knopen kan halen. Het nieuwe schip heeft een kenmerkende V-vormige romp, vergelijkbaar met andere klippers van wereldklasse.
Shabab Oman II is 86 meter lang met een breedte (breedte op het breedste punt) van 11,1 meter en een maximale kieldiepte onder de waterlijn van 5,4 meter. Het verblijf is verdeeld over drie dekken en biedt plaats aan 54 bemanningsleden en 36 stagiaires. Het schip heeft ook speciale aparte accommodatie voor vrouwelijke stagiaires en voor vier VIP’s.
RNOV Shabab Oman II is gebouwd door Damen Shipyards, waarvan het hoofdkantoor in Nederland is gevestigd. De eerste bouwfase vond echter plaats in Damen Shipyards, Galati, gelegen in Roemenië aan de zuidelijke Donau.
De bouw begon begin 2013 na een fase van ontwerp en engineering van zes maanden. De romp van het schip werd op 22 november 2013 te water gelaten en werd door de Zwarte Zee, door de Bosporus en vervolgens helemaal over de Middellandse Zee gesleept, voordat het in januari 2014 bij de Damen Shipyard in Vlissingen aankwam. de tweede bouwfase vond plaats.
Op 7 mei 2014 werd het schip officieel te water gelaten en kreeg het de naam Shabab Oman II. Op 12 september 2014 nam de Royal Navy of Oman het schip in ontvangst van Damen. Shabab Oman II begon toen haar eerste lange reis vanuit de Noordzee naar beneden door de Middellandse Zee, de Rode Zee, de Arabische Zee en de Zee van Oman voordat ze op 16 november 2014 aankwam op de marinebasis Said Bin Sultan in Oman.
Het nieuwe schip is een mix van traditioneel en modern. State of the art computergestuurde communicatiesystemen en navigatieapparatuur zorgen ervoor dat het schip te allen tijde veilig blijft. Maar vanaf haar houten vlonder is het schip traditioneel qua zeilen en tuigage.
De kenmerkende V-vormige romp van het nieuwe schip helpt haar snel door het water te varen. Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe tondeuse sneller is dan haar voorganger, de topsnelheid van Shabab Oman I van 13 knopen. Maar als er geen wind is, zorgen de krachtige dubbele dieselmotoren van het nieuwe schip voor haar veiligheid.
Er is goed nagedacht over het ontwerp van het nieuwe schip met behulp van de nieuwste 3D-computermodelleringstechnieken. Alle grote systemen zijn bijvoorbeeld ontworpen om goed te blijven werken, zelfs als het schip voor langere tijd overhelt – met andere woorden, scheef helt door de kracht van de wind.
Bezoek hun officiële website voor meer informatie. Voor regelmatige updates kun je ze volgen op Facebook, Instagram of Twitter en Youtube.